Művészetterápia és alkotásfókuszú önismereti foglalkozások

Mi a művészetterápia?

A művészetterápia a művészet (zene, tánc, képzőművészet, dráma, irodalom stb.) alkotó, befogadó, önkifejező folyamatait hívja támogatásul érzéseink, gondolataink megformálásához, ami által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, egymáshoz és a világhoz. Segít elménk előtt láthatóvá, megfoghatóvá tenni a bennünk és egymásközt zajló eddigi rejtett folyamatokat, mintázatokat, akadályokat, erőforrásokat, szükségleteket. Hallhatóbbá és megfogalmazhatóbbá teszi mindazt, hogy kik vagyunk, mire vágyunk, mire van szükségünk, milyen erőforrásokkal rendelkezünk.

Az alkotó foglalkozások lényege az ítélkezés mentes szabad alkotás, nincs szükség művészi tehetségre, előképzettségre vagy előzetes szak- és eszközhasználati tudásra az alkotáshoz. Az alkotás folyamatával és a létrehozott alkotással egyaránt dolgozunk, amelynek nem célja mások tetszésének elnyerése. Arra irányítjuk figyelmünket, hogy milyen alkotni, mit üzen rólunk az adott alkotás, amelynek a címzettjei mi magunk vagyunk. A foglalkozások során kész, már létező műalkotássokkal is dolgozunk, amelynek szintén segítenek, hogy kifejezzük érzéseinket, gondolatainkat. Megfigyeljük, hogy egy adott műnek/alkotásnak milyen a formája, tapintása, a mozgása, a színei, a hangja, ami magában hordozza azokat az információkat, amelyek sokkal többet mondanak, annál, hogy valami szép vagy csúnya, letisztult vagy zavaros, szabályos vagy szabálytalan. 

Mi az önismereti túra?

A testmozgásnak, a természetben való jelenlétnek életminőség megőrző szerepe van. A túrázás során direkt és indirekt módon dolgozunk a természet, a táj, a terep, az aktuális évszak szimbólumaival, folyamataival a természet változásával. A természet lesz a Mi segítőnk, az önmagunkra és az egymásra való mélyebb odafigyelésben.

Természet, túrázás és alkotás – Önismereti túra

A természetjárás és az alkotás összefonódásának gyümölcse. Jótékony hatása abból ered, hogy a test, a lélek és a szellem egyaránt dolgozik, összehangolódik. Fizikálisan is nagy térben dolgozunk/túrázunk, kilépünk a mindennapokból, a megszokott keretekből, új útvonalakon járunk, különböző eszközöket, technikákat alkalmazunk, hogy kifejezhessünk magunkat. Aktív és fókuszált figyelmet tudunk magunkra fordítani a természetet járva és az alkotások során egyaránt. 

Ami a túrázáshoz szükséges: időjárásnak és terepviszonyoknak megfelelő öltözet, felszerelés: pl. bakancs, esőkabát, folyadék és elemózsia stb. A túrán mindenki önmagért vállal felelősséget.